maankwartier in heerlen

In juni 2003 presenteerde de Heerlense kunstenaar Michel Huisman zijn plannen voor de verloederde stationsomgeving in Heerlen voor het eerst aan het publiek. De reacties waren overwegend positief en in de jaren daarop werkte hij zijn ideeën verder uit. De gemeente Heerlen omarmde het project en in 2008 kon het masterplan worden vastgesteld, waarna Wauben Architects uit Geleen het ontwerp van Huisman technisch uitwerkte. De bouw van het Maankwartier begon in 2012 en werd in 2019 voltooid.  (Wikipedia)

Het meest opvallende element is de ‘Heliostaat’ (zonnetoren), een bouwwerk dat tevens kunstwerk is. Het betreft een deels open, ronde toren bekroond door een halve bol waar aan de onderkant een spiegel is bevestigd. Deze spiegel moet het daglicht weerkaatsen naar plaatsen in het gebouw waar normaal gesproken geen zonlicht zou komen, zoals in de ondergrondse parkeergarage. Om ervoor te zorgen dat hij constant het zonlicht vangt is hij verbonden met een zeer nauwkeurig astronomisch uurwerk. De Heliostaat is eind december 2015 in drie fases in elkaar gezet.

Speak Your Mind

*